Ouders die een scheiding overwegen....

Aan alle gescheiden ouders van Nederland,

Met deze brief willen wij jullie laten weten hoe wij ons voelen. `Wij ‘ zijn de 70.000 kinderen per jaar die op een dag te horen krijgen dat hun ouders uit elkaar gaan.

Op die dag stort onze wereld in. Alles wat veilig en vertrouwd was wordt ineens anders. Veel van ons moeten verhuizen, naar een andere school, wennen aan jullie nieuwe liefdes en in het ergste geval 1 van de ouders heel erg missen.  En dat doet pijn.

We willen Zó graag allebei onze ouders in ons leven. Twee ouders die van ons houden en ons groot zien worden. Twee ouders die staan te juichen langs de lijn, trots zijn als we goeie cijfers halen en alles willen weten over ons eerste gebroken hart. Die samen op de eerste rij zitten als we examen doen en liefdevol hun eerste kleinkind vasthouden.

Weten jullie wel hoeveel verdriet we soms stiekem hebben? Als we de boodschapper moeten zijn. Als we moeten luisteren naar de gemene dingen die jullie over elkaar zeggen. Als we zien dat jullie elkaar negeren waar we bij zijn.

Weten jullie wel hoe moeilijk het is om van jullie allebei te houden, terwijl dat soms van 1 van jullie niet mag? Dat we dan maar niks zeggen over hoe leuk het weekend was?

We voelen ons verscheurd tussen de twee mensen waar we zoveel van houden. We voelen ons schuldig als we het leuk hebben bij de ander. We voelen ons verantwoordelijk voor jullie geluk. Meestal zijn jullie zelf na een tijdje weer gelukkiger. Maar voor ons is dat vaak niet zo makkelijk.

Sommigen van ons houden er de rest van hun leven last van.

Dus mogen we jullie een paar dingen vragen?

->   Laat ons alsjeblieft geen kant kiezen

->   Maak geen ruzie waar we bij zijn

->   Zeg geen slechte dingen over elkaar tegen ons

->   Geef ons de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie

->   Luister echt naar wat we te zeggen hebben

->   Geef ons de ruimte om van jullie allebei te houden

->   Vergeet niet dat jullie samen voor ons hebben gekozen.

Een scheiding voelt als een veilig huis dat ineens helemaal verbouwd wordt. Muren eruit, nieuwe vloerbedekking, ander behang. Eerst is het 1 grote puinhoop en dan komt er heel langzaam iets moois tevoorschijn. Laat ons rustig mee verven en vraag ons wat we van het uitzicht vinden.

Zo bouwen we met jullie samen aan een nieuw huis. Met hier en daar een barst of een kapotte dakpan. Maar wel warm, veilig en stevig. Een plek waar wij ons weer THUIS voelen.

De sleutel hebben jullie net gekregen.

Namens alle jongeren van Villa Pinedo

-X-


Scheiden doe je niet dagelijks, het is daarom heel logisch dat je als ouders de weg niet kent naar goede initiatieven, informatieve - en ondersteunende websites of professionals die jullie en je kindertjes kunnen ondersteunen in deze moeilijke periode.

We willen jullie graag ondersteunen door je wat informatie te geven over de diverse mogelijkheden:

Links 4 Kids:

De website oudersuitelkaar.nl Deze website is een initiatief van de Raad voor Rechtsbijstand. Kinderen uit diverse leeftijdcatagoriën kunnen hier zelf of met (een van) jullie terecht voor informatie over scheiden. Van een mooi prentenboek om door te nemen tot tips en literatuurlijsten.

De website villapinedo.nl  Op deze plek kunnen kinderen laten horen wat zij denken, voelen en vinden van de scheiding van hun ouders. Zij kunnen hier leren van ervaringen van anderen en anderen met hun eigen verhaal steunen. 

Het Zandkastelenprogramma: Een workshop programma van één dagdeel voor kinderen. Er wordt gewerkt met leeftijdsgroepen. Voorafgaand aan de workshop is er een ouderbijeenkomst. De ouders worden betrokken bij de aanvang en de afsluiting van de workshop. Het programma geeft kinderen de ruimte om met behulp van een werkboekje aan de slag te gaan met hun scheidingsverwerking. 

Kinder Coach:  Een kindercoach begeleidt ouders en kinderen op individuele basis. En kan heel mooie aanvullend werken op voornoemde ondersteuning. Een goede kindercoach werkt altijd samen met de ouders wanneer een kind wordt begeleid. 

Kinderboeken over echtscheiding  Kinderen vinden het fijn om verhalen te horen of te lezen over andere kinderen die hetzelfde meemaken als zij. Ze kunnen zich dan beter voorstellen wat hen precies te wachten staat, en ze voelen zich wat minder alleen in hun verdriet.


Thuis bij mama, thuis bij papa

Door: Simone Arts

De ouders van Robin gaan scheiden. Samen vertellen ze hun zoontje dat ze ieder in een eigen huis gaan wonen. En ook al vinden ze elkaar niet meer lief, Robin is dat wel. Dit boek helpt ouders om hun peuters voor te bereiden op de veranderingen die een echtscheiding met zich meebrengt en daarmee om te gaan.

Prentenboek voor kinderen vanaf ca. 2


Weekendpapa

Door: Nelleke Scherpbier

Jesse vindt het niet leuk dat zijn ouders gaan scheiden en apart gaan wonen. Hij is boos, verdrietig en bang. Hij vindt het raar om in het weekend bij papa te wonen. Hij praat over zijn gevoelens met papa en mama en met zijn juf op school.

‘Weekendpapa’ is een prentenpraatboek over een vader die ergens anders gaat wonen. Met dit boek wil de schrijfster kinderen van gescheiden ouders helpen om de thuissituatie onder woorden te brengen en te verwerken. De 'praatvragen' in dit boek zijn hierbij een goed hulpmiddel.

Vanaf ca. 4 jaar.


Van alles twee

Door Martine F. Delfos 

De ouders van Jordi en Sterre wonen niet meer bij elkaar. Ze hadden teveel ruzie. Sterre denkt soms dat het haar schuld is, maar ze weet niet of Jordi dat ook denkt. Jordi en Sterre vinden én hun papa én hun mama lief. Ze willen ze allebei zien, maar dat durven ze niet te zeggen.

‘Van alles twee’ is geschreven voor kinderen van wie de ouders gaan scheiden. Het is een voorleesverhaal met tekeningen aangevuld met relevante tekst voor ouders.

Voor kinderen van ongeveer 3 tot 8 jaar.


Bang Boos Blij

Een helpboek voor als je ouders zijn gescheiden

Door Suzan van Apeldoorn, Lianne van Lith, Boukje Overgaauw, Marieke Visser

Bang Boos Blij is een mooi en overzichtelijk vormgegeven boekje, dat je samen met je kind kunt doorwerken tijdens de scheiding, maar ook nog lang erna. Het richt zich op kinderen tussen ongeveer 6 en 12 jaar.


Mijn ouders gaan scheiden. En ik dan?

Door: J. van Swet

Veel pubers worstelen met de scheiding van hun ouders, en lopen rond met veel vragen.

Dit boek is geschreven voor jongeren en jong-volwassenen en geeft antwoord op hun vragen over de scheiding van hun ouders.

Vanaf ca. 13 jaar.