Social media als bewijs

Fraude

Nadat je bent gaan samenwonen stopt het recht op partneralimentatie. Maar zoals bij zoveel fraude gevoelige vergoedingen, zijn er veel alimentatie-ontvangers die het bewust niet aan de ex laten weten als ze zijn gaan samenwonen. Door er onder meer voor te zorgen dat ze voor de gemeente niet bij elkaar staan ingeschreven, probeert men het recht op alimentatie te behouden.

Met name deze groep zal last gaan krijgen van het toestaan van bewijs van social media in de rechtzaal. Posts op social media zoals Facebook, Twitter en Instagram worden steeds vaker gebruikt als bewijs in de rechtbank om te kunnen stoppen met het betalen van partneralimentatie.

Veel makkelijker dan vroeger dus, want wilde je een paar jaar geleden bewijzen dat je ex ondertussen was gaan samenwonen, dan kon dit eigenlijk alleen door te posten voor het huis, afval te bekijken en foto’s te (laten) maken van het verliefde stel. Vaak genoeg moest er een privé detective aan te pas komen!

Door de explosieve groei in gebruik van social media is die tijd voorbij. Heel veel gaat nu digitaal. Zonder er bij na te denken posten exen foto’s en berichtjes die in een alimentatiezaak tegen ze kunnen worden gebruikt. Staat er op je Facebook dat je vanaf een bepaalde datum een relatie hebt, dat jullie samen op vakantie gaan en veel dingen samen ondernemen, dan mag dit als bewijs worden gebruikt. Op deze manier wordt het een stuk makkelijker om van de partneralimentatie af te komen.

Ontvrienden

Het heeft weinig zin om je Facebook afschermen of je ex  te ontvrienden. Zonder dat je het weet is er vaak nog heel wat informatie over je te vinden op het internet, doordat je bijvoorbeeld wordt getagd door vrienden, waardoor het bericht niet alleen op jouw profiel staat, maar ook op dat van anderen. Wil je frauderen posten jij en je nieuwe partner dus beter niets. Ben je de betalende partij? Houd dan de twee krigen om je ex heen goed in de gaten en maak direct printscreens van alle bewijsvoering die je tegenkomt, het kan je zomaar jaren aan onterechte partneralimentatie schelen!

Bewijs in handen?

Denk je met reden te twijfelen aan de relationele situatie van jouw ex-partner, maar voel je niets voor een langdurige procesgang? Probeer dan met behulp van onze mediators te komen tot afspraken over de stopzetting. Scheelt veel tijd, energie en spanningen. Je ex wil toch uiteindelijk ook gewoon liever door met zijn of haar leven?